Іван Рибак: Гірські ОТГ захищають проекти і створюють переробні підприємства, вирішуючи проблеми регіонів
ПОРЯТУНОК В ОТГ /
Мешканці гірських районів Чернівецької області все частіше відмовляються утримувати худобу на м'ясо. Через поганий стан доріг та віддаленість від міста закупівельники м'яса, вигодованого в екологічно чистих зонах, на карпатському різнотрав'ї, пропонують за нього низьку ціну.
Як повідомляє прес-служба Народного депутата України Івана Рибака, колись люди тримали по 5-6 голів ВРХ і по кілька свиней, що давало можливість заробляти гроші, вчити дітей і не їхати на заробітки за кордон. Зараз таких одиниці. Але є успішні приклади.
Як повідомляє прес-служба Народного депутата України Івана Рибака, колись люди тримали по 5-6 голів ВРХ і по кілька свиней, що давало можливість заробляти гроші, вчити дітей і не їхати на заробітки за кордон. Зараз таких одиниці. Але є успішні приклади.
В Усть-Путильській громаді готуються до відкриття м'ясопереробного кооперативу. Запрацює він на кошти у сумі 50 тисяч євро, які ОТГ отримала завдяки вдалому проекту. Понад 30 тисяч з них виділили на придбання обладнання, 9 тисяч склали внески членів кооперативу.
Депутати Усть-Путильської сільської ради вже виділили землю під кооператив та зареєстрували документи підприємства, яке матиме назву "Усть-Путильські делікатеси".
Важливим є те, що ініціативу виявила молодь, яка розуміє, що розвиток Карпатського регіону - не віддалена перспектива, а робочі місця треба створювати самим.
"Це хороший приклад, - заявив народний депутат України Іван Рибак, мажоритарник, який обирався до Верховної Ради, у тому числі від карпатських районів Буковини. - Я завжди кажу, що наші люди ініціативні, вони мають ґаздівську жилку і здатні докластися до розвитку своїх територій. Було несправедливим, коли елітне, екологічно чисте м'ясо у селян за безцінь скуповували заготівельники, які приїжджали аж з Кам'янця-Подільського. Через це люди втрачали мотивацію до розведення худоби. Зараз Усть-Путила, у перспективі, зможе, налагодивши м'ясопереробку, знову зацікавити мешканців цілого району у відгодівлі бичків та свиней.
Наступною на черзі реалізація проектів із переробки молока та виготовлення сирів. Ця продукція, як і м'ясна, матиме попит через екологічну чистоту, і невдовзі з'явиться на полицях супермаркетів. Чим наші гори, трава, вода, повітря гірші від швейцарських, щоб ми не виготовляли досконалі сири?
Від влади громади вимагають одного: відремонтувати дороги і стишити податківців. Я радий, що реформа децентралізації вже дає перші реальні результати для розвитку Карпатського регіону. Відкриття двох пунктів пропуску на кордоні з Румунією "Красноїльськ" і "Руська", що з'єднає наші гірські райони з ЄС, а також будівництво доріг стимулюватимуть розвиток місцевих бізнесів та створюватимуть робочі місця", - наголосив Іван Рибак.
Більше новин по темі:
-
Чернівецька ОВА закупить 250 дронів для ЗСУ напряму у підрядника, бо торги не відбулися
-
Запаранюк задекларував більше мільйона зарплати у 2023 році. Що є у декларації керівника Чернівецької ОВА
-
Про що Верещук говорила із Запаранюком на Буковині? Це все чув Мазурашу. І не тільки...
-
Руслан Запаранюк: Вже цього року розпочнеться будівництво нової європейської колії: Чернівці – Вадул-Сірет – кордон з Румунією
-
Більшість громад Чернівецької області критично неспроможні - дослідження "ULEAD з Європою". Крах спроможності прогнозують Вікнянській громаді
-
У Запаранюка похвалилися, що Буковина увійшла у десятку лідерів у рейтингу за доходами бюджету